Kluski siwo-białe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na białe kluski: 3 szklanki ugotowanych ziemniaków mieszamy ze szklanką mąki i jajkiem. Wyrabiamy.
2.2. Ciasto na siwe kluski: 3 szklanki ugotowanych ziemniaków mieszamy z surowymi. Nie odciskamy. Stopniowo wsypujemy resztę mąki ziemniaczanej. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Odkładamy.
3.Z ciasta na białe kluski formujemy placki, na środku robimy zagłębienie. Wkładamy siwe kluski i zlepiamy brzegi, formując okrągłe i gładkie kluski.
4.Kluski gotujemy w osolonym wrzątku ok. 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty, pieczonym mięsem oraz sosem pieczeniowym.
Porady
● Kluski będą wyglądały jeszcze apetyczniej, jeśli do białego ciasta dodamy trochę rozdrobnionego
szpinaku.
● Okraszone cebulą kluski świetnie smakują z maślanką.
Komentarze