Kluski siwo-białe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Te oryginalne kluski zaskakują smakiem i wyglądem. Moja rodzina je uwielbia.

Składniki:

  • 6 szkl. ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
    sól
    2,5 szkl. mąki ziemniaczanej
    jajko
    1,5 szkl. startych surowych ziemniaków

Kluski siwo-białe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na białe kluski: 3 szklanki ugotowanych ziemniaków mieszamy ze szklanką mąki i jajkiem. Wyrabiamy.
  • 2. 2. Ciasto na siwe kluski: 3 szklanki ugotowanych ziemniaków mieszamy z surowymi. Nie odciskamy. Stopniowo wsypujemy resztę mąki ziemniaczanej. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Odkładamy.
  • Kluski siwo-białe 3. Z ciasta na białe kluski formujemy placki, na środku robimy zagłębienie. Wkładamy siwe kluski i zlepiamy brzegi, formując okrągłe i gładkie kluski.
  • 4. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku ok. 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty, pieczonym mięsem oraz sosem pieczeniowym.

Porady

● Kluski będą wyglądały jeszcze apetyczniej, jeśli do białego ciasta dodamy trochę rozdrobnionego szpinaku. ● Okraszone cebulą kluski świetnie smakują z maślanką.

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy

4.41 (187 ocen)

kluski ruskie