Gotowa mieszanka keksowa
150 ml rumu
210 g masła
150g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
300 g maki pszennej
15g proszku do pieczenia ( mniej niż 1 łyżeczka)
Keks angielski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieczór wcześniej mieszankę keksową zalać 150 ml rumu.
mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć na później.
W misie utrzeć masło. Dodać cukier i ucierać do otrzymania jasnej puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu, do połączeni się składników. Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia, dodać mieszankę keksową i alkohol z pozostały z niej. Ciasto przełożyć do formy keksowej o dł. 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. wyrównać . Piec w temp. 160 stopni C. około 20 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 175 stopni C i pieczemy 35-40 minut lub dłużej ( do suchego patyczka)
Komentarze