keks angielski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Szybki i smaczny keks

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Gotowa mieszanka keksowa
    150 ml rumu
    210 g masła
    150g drobnego cukru do wypieków
    4 jajka
    300 g maki pszennej
    15g proszku do pieczenia ( mniej niż 1 łyżeczka)

Keks angielski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczór wcześniej mieszankę keksową zalać 150 ml rumu.
    mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć na później.
    W misie utrzeć masło. Dodać cukier i ucierać do otrzymania jasnej puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu, do połączeni się składników. Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia, dodać mieszankę keksową i alkohol z pozostały z niej. Ciasto przełożyć do formy keksowej o dł. 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. wyrównać . Piec w temp. 160 stopni C. około 20 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 175 stopni C i pieczemy 35-40 minut lub dłużej ( do suchego patyczka)

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy