Kaczka z ziołami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję, a na co dzień zajmuję się domem i dwuletnim synkiem.

Składniki:

  • ● kaczka
    ● pomarańcza
    ● pęczek świeżych ziół (szałwia, tymianek)
    ● łyżka cukru
    ● 5 dag masła
    ● 1/4 szkl. soku z pomarańczy
    ● sól
    ● pieprz

Kaczka z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Pomarańczę sparzamy, kroimy w plasterki. Razem z posiekanymi ziołami wkładamy do kaczki. Otwór spinamy wykałaczką. Kaczkę wkładamy do brytfanny.
  • 2. Cukier karmelizujemy na połowie masła. Kaczkę polewamy karmelem i sokiem. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 220 °C. Polewamy wydzielającym się sosem.
  • 3. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika i zawijamy w folię aluminiową. Do sosu stopniowo dodajemy resztę masła (zimnego). Mieszamy ubijaczką do piany, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy i polewamy ciepłą kaczkę.

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Komentarze

Podobne przepisy