Gulasz z grzybami.

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

W potrawie wykorzystuję zapasy suszonych grzybków,które nadają smak potrawie.

  • 3 godz.

Składniki:


  • 60 dag wołowina miękka
    1 garść grzyby suszone
    1 duża sztuka cebula
    2 łyzki grzyby suszone mielone
    2 szkl. wywar grzybowy
    do smaku sól
    do smaku pieprz
    1-2 łyżki olej do smażenia
    1 łyżka mąka

Gulasz z grzybami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby umyć pod bieżącą wodą,zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny do namoczenia.
    Wołowinę myję,osuszam papierowym recznikiem,kroję w kostkę i podsmażam na oleju.
    Grzyby po namoczeniu kroję na mniejsze kawałki,a cebulę po obraniu kroję w kostkę.
    Wołowinę,przekładam do szybkowaru,dodaję grzyby,cebulę,wlewam wywar z moczenia grzybów,nakładam pokrywę i od momentu zagotowania gotuję potrawę na minimalnym gazie przez około pół godziny.Po otwarciu garnka dodaję mielone suszone grzyby,doprawiam gulasz do smaku solą i pieprzem i gotuję 5 minut.Żeby zagęścić sos mąkę mieszam z wodę,wlewam do gulaszu i ponownie zagotowuję.
    Jeżeli gulasz gotujemy w rondlu,długość przygotowania potrawy jest dłuższy,czyli dusimy mięso do momentu,az będzie miękkie.

Porady

Żeby skrócić czas przygotowania potrawy ,proponuję grzyby namoczyc na noc.

Komentarze

Podobne przepisy