Gulasz wieprzowy

0 (0 ocen)

To propozycja na dość szybki obiad. Na dodatek gulasz można przygotowywać i serwować na różne sposoby. U nas często bywa tak, że każdy je z innymi dodatkami. Tym razem był z kaszą gryczaną.

Składniki:

  • - ok.1 kg chudej łopatki;
    - duża cebula;
    - sól, pieprz, papryka mielona, liść laurowy, zioła;
    - 2 ząbki czosnku;
    - łyżka oleju/oliwy;
    - 1-2 łyżki mąki;
    - 20-30 dag pieczarek.

Gulasz wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, pokroić na kostkę (1 cm),dodać zmiażdżony czosnek, sól, zioła, odstawić na godzinę. Można przygotować mięso wieczorem i wstawić do lodówki.

    Rozgrzać tłuszcz, zeszklić posiekaną cebulę, następnie wrzucić mięso, obsmażyć go dokładnie. Przykryć garnek pokrywką i dusić mięso do miękkości. W razie konieczności podlać wodą.

    Pod koniec duszenia dodać pokrojone pieczarki (nie koniecznie), doprawić do smaku.

    Mąkę roztrzepać w niewielkiej ilości wody (ok.1/2 szklanki) i podbić gulasz. W razie konieczności dolać wody. Całość zagotować. Podawać wg uznania.

    Przepis podpatrzony u Pani Alicji Żywczak. Ja gulaszu nie podbijam mąką, ponieważ nam wystarcza sos, który się tworzy z mięsa i grzybów lub warzyw, jeśli je dodajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy