To propozycja na dość szybki obiad. Na dodatek gulasz można przygotowywać i serwować na różne sposoby. U nas często bywa tak, że każdy je z innymi dodatkami. Tym razem był z kaszą gryczaną.
Gulasz wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, pokroić na kostkę (1 cm),dodać zmiażdżony czosnek, sól, zioła, odstawić na godzinę. Można przygotować mięso wieczorem i wstawić do lodówki.
Rozgrzać tłuszcz, zeszklić posiekaną cebulę, następnie wrzucić mięso, obsmażyć go dokładnie. Przykryć garnek pokrywką i dusić mięso do miękkości. W razie konieczności podlać wodą.
Pod koniec duszenia dodać pokrojone pieczarki (nie koniecznie), doprawić do smaku.
Mąkę roztrzepać w niewielkiej ilości wody (ok.1/2 szklanki) i podbić gulasz. W razie konieczności dolać wody. Całość zagotować. Podawać wg uznania.
Przepis podpatrzony u Pani Alicji Żywczak. Ja gulaszu nie podbijam mąką, ponieważ nam wystarcza sos, który się tworzy z mięsa i grzybów lub warzyw, jeśli je dodajemy.
Komentarze