''FAJERWERKOWY SYLWESTER''czyli śledzie po włosku

0 (0 ocen)

  • 20 min

To bardzo smaczne danie wymyśliła moja babcia i razem z córkami Karoliną i Agnieszką to robimy do tej pory.

  • 20 min

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych
    2 pęczki natki pietruszki
    4 łyżki majonezu
    4 łyżki śmietany 36%
    5 dymek
    3 łyżki groszku konserwowego
    1 łyżka kaparów
    3 łyżki soku z cytryny
    sól pieprz gruboziarnisty

''fajerwerkowy sylwester''czyli śledzie po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe opłukać, a następnie wymoczyć (najlepiej w mleku,dzięki czemu nie będą zbyt słone). Osączyć.Każdy filet śledziowy zwinąć w roladkę i ułożyć na dużym płaskim talerzu.Oprószyć obficie solą oraz pieprzem.
  • 2. Dymki drobno posiekać, wrzucić do miski.Dodać kapary,groszek osączony z zalew i 2 łyżki posiekanej natki.
  • 3. Śmietanę ubić,starannie wymieszać z majonezem,a potem z warzywami w miseczce.Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem,pieprzem i solą.
  • 4. Sos wylać dookoła śledzi na talerzu,po czym obłożyć je posiekaną natką.

Komentarze

Podobne przepisy