Drożdżowe rogaliki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne rogaliki zawsze się udają. Można je robić z różnym nadzienie może być dowolne zależy od Waszych upodobań.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1kg mąki
    - 5 dag drożdży
    - 1 1/2 szklanki mleka
    - 5 jajek
    - 1 łyżka oleju
    - szczypta soli
    - 3 łyżki cukru

    - marmolada różana
    - cukier puder
    - 1 jajko

Drożdżowe rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki drożdżowe 1. Drożdże rozkruszyć do miski dodać cukier. Rozetrzeć do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Następnie dodać całe jajka, i trochę podgrzanego mleka, szczyptę soli. Dobrze wymieszać ręką.Pod koniec dodać mąkę resztę mleka oraz olej. Ciasto dobrze wyrobić ręką. Odłożyć do wyrośnięcia.
    Gotowe ciasto rozwałkowujemy wycinamy trójkąty kładziemy marmoladę i zwijamy formujemy rogalika. Układamy na blaszce posmarowanej margaryna układamy rogaliki w dużych odstępach. Roztrzepujemy całe jajko smarujemy rogaliki. Pieczemy 20 minut w temp. 180. Gotowe rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy