Drożdżowe racuchy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to przepis na pyszny domowy podwieczorek

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg. mąki
    1,5 szklanki ciepłego mleka
    3 dag. drożdży
    3 dag. cukru
    szczypta soli
    2 jajka

Drożdżowe racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z cukrem.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, dodać rozrobione drożdże, ciepłe mleko, sól. Mieszać drewnianą łyżką.
  • 3. Na koniec dodać roztrzepane jajka i wyrobić ciasto ( drewnianą łyżką lub ręką ).
  • 4. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 5. Na patelni rozgrzać olej, maczać w nim łyżkę, którą będziemy nabierać ciasto ( wtedy lepiej odchodzi od łyżki ). Smażyć racuchy z obu stron.
  • 6. Po usmażeniu wykładać na papierową serwetkę i posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto po wyrobieniu jest dość gęste, ale takie ma być. Podane proporcje są akuratne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy