Drobiowe racuszki z duszonymi warzywami

0 (0 ocen)

Lubię połączenia mięsa z miodem. Takie racuszki można podać same jako ciepła przekąska, lub jak ja z frytkami, wtedy powstanie świetny obiad.

Składniki:

  • racuszki:
    2 duże piersi z kurczaka
    2 łyżki sezamu
    jajko
    szklanka mleka i mąki
    łyżeczka sody
    2 łyżki miodu, sól, pieprz, bazylia, oregano
    surówka:
    2 zielone papryki
    mała cukinia
    pół cebuli
    3 łyżki musztardy i miodu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    czosnek granulowany
    szklanka wody
    dodatkowo :
    pół kilo frytek karbowanych
    olej do smażenia

Drobiowe racuszki z duszonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0c4t6c7 1. Frytki smażymy, odsączamy tłuszcz na papierowym ręczniku.
    Warzywa dokładnie myjemy, nie obieramy (poza cebulą).
    Cukinię tniemy w cieniutkie plasterki, przekładamy do wysokiej patelni lub rondelka. Cebulę szatkujemy dosypujemy.
  • image-0dls98u 2. Paprykę tniemy na cieniutkie paseczki, mieszamy z resztą. Zalewamy wodą, dusimy aż lekko odparuje.
  • 3. W małej miseczce łączymy, musztardę, miód, czosnek i oliwę. Polewamy warzywa.
  • 4. Kurczaka nacieramy przyprawami połączonymi z miodem i kroimy w dosyć grube kawałki.
    Łączymy mąkę,sezam, jajko, mleko, sodę, miksujemy na gładkie i gęste ciasto. Przekładamy kurczaka, dokładnie mieszamy aby ciasto połączyło się z kurczakiem. Smażymy jak racuszki na zloty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy