Czekoladowe muffinki Diany

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Są łatwe i szybki do przygotowania, a do tego pięknie wyglądają w zielonych papilotkach.

Składniki:

  • ● 1 szkl. pokrojonych orzechów włoskich
    ● 2 szkl. mąki
    ● 2 czubate łyżki kakao
    ● 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 2/3 szkl. cukru
    ● 10 dag deserowej czekolady
    ● 12,5 dag masła
    ● 2/3 op. jogurtu naturalnego
    ● 2 jajka
    ● łyżeczka rumu

Czekoladowe muffinki diany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy na małym
    ogniu. Zostawiamy na
    kilka minut, aby nieco wystygło.
    Czekoladę drobno siekamy
    lub ścieramy na tarce
    o małych oczkach.
  • 2. Do jednego naczynia wsypujemy:
    orzechy, mąkę, kakao,
    sodę oczyszczoną, proszek
    do pieczenia, cukier
    i czekoladę.
  • 3. W drugim naczyniu mieszamy
    masło z jogurtem, rumem
    i jajkami. Mokre składniki
    wlewamy do suchych,
    mieszamy.
  • 4. Foremki do muffinek wykładamy
    zielonymi papilotkami,
    następnie nakładamy ciasto
    do 3/4 wysokości. Muffinki
    pieczemy ok. 20 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    200 °C.

Porady

Muffinki najlepiej smakują bez dodatków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy