W pierwotnym przepisie to ciasto piekłam na biszkopcie z kakao, a do kremu dodawałam kolorowe beziki, teraz wymyśliłam z kontrastującymi ze sobą smakami krakersów i chałwy z ziarnami słonecznika i orzechami włoskimi
50 min
Składniki:
krakersy, krem: kostka margaryny, 2 budynie śmietankowe, tak trochę ponad pół litra mleka, 2 x 100 g chałwy, wódki na zaostrzenie kremu ( co ważne krem jest trochę mdły, jak nie doda się konkretniej, ale z głową:), wódki), z dwie garście słonecznika; czekolada gorzka i orzechy włoskie do dekoracji
Chałwowe ze słonecznikiem - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wykonanie kremu: ucieramy margarynę, dodajemy stopniowo zimną masę budyniową (budynie wcześniej gotujemy wg przepisu z mniejszą ilością mleka, nie dodajemy cukru) , na koniec ucieramy z chałwą i dolewamy wódki, wykładamy na krakersy, posypujemy słonecznikiem, dodajemy kremu i przykrywamy krakersami, posypujemy orzechami, polewamy czekoladą. Krakersy zmiękną i do jedzenia gotowe:).
Komentarze