Chałka

0 (0 ocen)

Dziś wieczorem zrobiłam pyszną chałkę na jutrzejsze śniadanko :-)Z wyglądu może nie wyszła tak jak to sobie wymarzyłam, ale za to smak odpowiada mi w 100%. Chałkę można posypać makiem lub kruszonką.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
    15g świeżych drożdży
    0,5 szklanki ciepłego mleka
    Szczypta soli
    4 łyżki cukru
    1 jajko
    50g masła lub margaryny (roztopionej)

    + 1 jajko do smarowania i mak do posypania

Chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałka 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, cukier, roztopiony tłuszcz i drożdże rozmieszane z mlekiem.
    Wyrabiamy elastyczne ciasto.

    Formujemy kulę, miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy wałek.
    Z wałków zaplatamy chałkę, układamy na blaszce wysmarowanej margaryną i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy ją rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem lub kruszonką.

    Pieczemy w 180' przez 30-35 minut.

    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy