Bułeczki
Składniki:
- 3/4 szklanki ciepłej wody
1/3 szklanki mleka w proszku
2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
1,5 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/3 kostki drożdży
1 jajko
2,5 szklanki mąki
Bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Wodę, cukier i drożdże wymieszać. Dodać mleko i masło. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
-
2.
Dodać jajko, 1,5 szklanki mąki i sól. Zagnieść gładkie ciasto, można dodać pozostałą mąkę. Odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
-
3.
Uformować około 10 bułek mając ręce w mące. Odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
-
4.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut.
Komentarze