Bozener Crostoi

0 (0 ocen)

W smaku przypominają faworki . Warto je zrobić ,gdy z wizytą przyjdą niespodziewani goście .

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    30g masła
    50g cukru
    szczypta soli
    2 jajka
    125ml mleka
    20ml wódki
    cukier puder do posypania
    tłuszcz do smażenia

Bozener crostoi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia, masło pokrojone na wiórki lub małe kawałki, cukier, sól, jajka, mleko i alkohol zagnieść na jednolite ciasto.
  • 2. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2mm i pociąć w kwadraciki o boku ok. 3x 3 cm.
  • 3. Kwadraciki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto- brązowy kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy