Uwielbiam bakłażany w każdej postaci.Ten przepis dostałem od kolegi Gruzina.Moja córka jest za mała aby spróbować bakłażanów,ale już się nimi bawi :) Nie mogę się doczekać kiedy ugotuje je dla niej :)
45 min
Składniki:
1 kg bakłażanów
200 g cebuli
3/4 szklanki winnego czerwonego octu
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
2 listki laurowe
1 łyżka zmielonego ziela angielskiego
1 1/2 łyżki soli
1/2 szklanki wody
Bakłażany marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć bakłażany, obrać ze skórki, pokroić w krążki (1 cm), posypać 1 łyżką soli, przykryć i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć bakłażany z wody (rękoma) i podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju słonecznikowym. Usmażone bakłażany przełożyć na patelnią i dusić na minimalnym ogniu 15 minut. Schłodzić.
Zalewa: do garnka wlać ocet, dodać 1/2 szklanki wody, ziele angielskie, liście laurowe, sól, gotować 3 minuty. Schłodzić.
Pokrojoną w cienkie krążki cebulę i bakłażany ułożyć ciasno warstwami w słoikach, zalać dokładnie marynatą. Słoiki zakręcić i odnieść do suchego, chłodnego pomieszczenia. Po dwóch tygodniach są gotowe do spożycia.
Smacznego :-)
Komentarze