BAKŁAŻANY MARYNOWANE

0 (0 ocen)

  • 45 min

Uwielbiam bakłażany w każdej postaci.Ten przepis dostałem od kolegi Gruzina.Moja córka jest za mała aby spróbować bakłażanów,ale już się nimi bawi :) Nie mogę się doczekać kiedy ugotuje je dla niej :)

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
    200 g cebuli
    3/4 szklanki winnego czerwonego octu
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego
    2 listki laurowe
    1 łyżka zmielonego ziela angielskiego
    1 1/2 łyżki soli
    1/2 szklanki wody

Bakłażany marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakłażany marynowana 1. Umyć bakłażany, obrać ze skórki, pokroić w krążki (1 cm), posypać 1 łyżką soli, przykryć i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć bakłażany z wody (rękoma) i podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju słonecznikowym. Usmażone bakłażany przełożyć na patelnią i dusić na minimalnym ogniu 15 minut. Schłodzić.
    Zalewa: do garnka wlać ocet, dodać 1/2 szklanki wody, ziele angielskie, liście laurowe, sól, gotować 3 minuty. Schłodzić.
    Pokrojoną w cienkie krążki cebulę i bakłażany ułożyć ciasno warstwami w słoikach, zalać dokładnie marynatą. Słoiki zakręcić i odnieść do suchego, chłodnego pomieszczenia. Po dwóch tygodniach są gotowe do spożycia.
    Smacznego :-)

Komentarze

Podobne przepisy