Babka ananasowo- orzechowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam takie świeże,wilgotne i wieloskładnikowe babki do porannej filiżanki kawy lub kakao.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 jajka
    200 g brązowego cukru
    100 g startej marchewki (na drobnych oczkach tarki)
    75 g ananasa z puszki (pokrojonego w kostkę)
    50 g posiekanych orzechów włoskich
    50 g wiórek kokosowych
    150 ml oleju
    1 1/2 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Lukier
    8 łyżek cukru pudru
    4 łyżki soku z cytryny
    2-3 kropelki żółtego barwnika spożywczego
    100 g kolorowych cukiereczków


Babka ananasowo- orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić do podwojenia objętości ,dodać cukier i dalej ubijać ,aż masa będzie puszysta.
    Wciąż ubijając wlewać cienkim strumieniem olej ,do powstałej masy dodać marchewkę,ananasa,orzechy,wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać,dodać przesianą mąkę, cynamon,sól,proszek do pieczenia i połączyć wszystkie składniki ze sobą.
    Ciasto przełożyć do średniej wielkości foremki na babkę i piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.Przestudzić.
    Cukier puder ,sok z cytryny oraz barwnik mieszać do uzyskania polewy o gładkiej konsystencji ;
    Zimne ciasto udekorować lukrem i cukierkami.

Porady

To ciasto równie dobrze możemy upiec w keksówce 21/21.

Komentarze

Podobne przepisy