Aromatyczny żurek

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przyrządza się go szybko i łatwo i jest bardzo smaczny

  • 40 min

Składniki:

  • 500ml zakwasu żurku w butelce
    2 laski kiełbasy
    2 ząbki czosnku
    mała cebula
    łyżeczka majeranku
    3 liście laurowe
    3 ziele angielskie
    1 kostka bulionu wieprzowego
    mała śmietana 18%
    2-3 łyżki mąki
    sól, pieprz
    Dodatkowo: jajka

Aromatyczny żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, kiełbasę w talarki, obydwa składniki podsmażyć na oleju.
    Do garnka wlać 2-3l wody, dodać ziele, liście laurowe, kostkę wieprzową- zagotować. Następnie wlać zakwas i ponownie zagotować. Dodać podsmażoną wcześniej kiełbasę z cebulą, 2 przeciśnięte przez praskę czosnki, łyżeczkę majeranku. Zabielić śmietaną wymieszaną z mąką. Zagotować ponownie i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Podawąć z ugotowanym jajkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy