Żurek na wędzonce

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, sycący i ostry od chrzanu żurek na wędzonce...

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kawałek boczku wędzonego
    - kawałek wędzonego np. baleronu
    - kiełbasa biała parzona z szynki
    - marchew
    - ziemniaki
    - bulion np. po rosole
    - dobry zakwas na żur
    - pieprz
    - majeranek
    - liść laurowy i ziele angielskie

Żurek na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucam pokrojony wędzony boczek i jakąś jeszcze wędzonkę, podsmażam. Wlewam rosół, dodaje marchew i ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie i gotuje do miękkości warzyw. Wrzucam pokrojoną w plasterki białą kiełbasę z szynki. Dolewam zakwas na żurek w szklanej butelce (kupny, ale z dobrym składem), przyprawiam pieprzem i otartym w ręku majerankiem. Dorzucam dużą ilość chrzanu ( świeżo strugany lub jak nie mam to ze słoiczka). Do tego oczywiście jajko na twardo.

Komentarze

Podobne przepisy