Żurawinowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłym (ale nie gorącym) mleku z 2 łyżkami cukru. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia.
2.Przesianą mąkę, cukier i sól wysypać na stolnicę. Dodać rozczyn, jajka, chwilę wyrabiać i dodać tłuszcz. Wszystko razem wyrobić, w razie potrzeby podsypywać mąką.
Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkowywać na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Wierzch smarować dżemem żurawinowym i posypać lekko bakaliami. Następnie ciasto zwinąć w roladę. Roladę podzielić na kawałki i zwijać w okrąg. Końce zlepić ze sobą (można też lekko skręcić i pozostawić roladki).
4.Drożdżówki układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 min.
Porady
Wierzch drożdżówek można polać lukrem lub czekoladą bądź posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze