Gęsta pożywna zupa z porem i boczniakami. Idealna na jesienny obiad.
35 min
Składniki:
600 g ziemniaków,
marchewka,
liść laurowy,
ziele angielskie,
3 litry wody,
200 g boczku pokrojonego w kostkę,
por,
200 g boczniaków,
sól, pieprz do smaku,
Zupa ziemniaczana z porem, boczniakami i boczkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i marchew obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do gotującej się wody z zielem angielskim i liściem laurowym.
Gdy warzywa będą już miękkie można je trochę rozdrobnić blenderem lub zwykłym tłuczkiem do ziemniaków.
Podsmaż boczek na ładne skwarki.
2. Por i boczniaki pokrój w paski, dodaj do zupy i chwilę gotuj około 5 minut. Następnie dodaj boczek, wymieszaj, dopraw do smaku sola i pieprzem.
Podaj z pieczywem.
Smacznego.
Komentarze