Zupa z kiszonej kapusty i zielonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Doskonała na ziemne, jesienne dni. Syci i rozgrzewa.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - zielona soczewica (moczona w wodzie przez godzinę): 150 gramów
    - Kiszona kapusta (posiekana): 100 gramów
    - wędzony boczek (pokrojony w kostkę): 100 gramów
    - żółta cebula (drobno posiekana): 1 sztuka
    - bulion warzywny: 1 litr
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - olej: 4 łyżki
    - kminek: 0.25 łyżeczki
    - czarnuszka: 0.5 łyżeczki

Zupa z kiszonej kapusty i zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy boczek i cebulę i podsmażamy aż się zrumienią. Ciągle mieszając dodajemy mąkę i podsmażamy jeszcze przez minutę.
  • 2. Do garnka dolewamy bulion, dodajemy kminek i czarnuszkę i całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy soczewicę. Gotujemy przez 10 minut.
  • 3. Po 10 minutach dodajemy kiszoną kapustę. Zupę gotujemy dalsze 15 minut, solimy do smaku, zmniejszmy ogień. Po kolejnych 5 minutach zupa jest gotowa.

Komentarze

Podobne przepisy