Zupa z fasolką szparagową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Z wytęsknieniem wyczekuję rozpoczęcie sezonu na fasolkę szparagową. Zupę można przygotować ze świeżej fasolki ,jaki również takiej z zalewy.

  • 30 min

Składniki:


  • 500 g fasolki szparagowej
    500 g wędzonych żeberek
    2 marchewki
    2 pietruszki
    mały seler
    por (biała część)
    4-5 ziemniaków
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1,5 l bulionu warzywnego
    2 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    łyżka koncentratu pomidorowego
    sól ,pieprz

Zupa z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew ,pietruszkę ,seler obieramy ,myjemy ,ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora myjemy ,osuszamy ,kroimy w krążki. Ziemniaki obieramy ,myjemy ,kroimy w dużą kostkę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym maśle ,zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,wędzone żeberka ,zagotowujemy. Fasolkę myjemy ,obcinamy oba końce każdej fasolki ,osączamy (jeśli jest duża ,przecinamy) i wrzucamy do zupy. Gotujemy do miękkości fasolki ,około 20 minut. Pod koniec dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy