Zupa szczawiowa z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Najlepiej smakuje, gdy szczaw zostanie własnoręcznie zebrany. ;)

  • 50 min

Składniki:

  • duży pęczek szczawiu
    4 ząbki czosnku
    6 średniej wielkości ziemniaków
    1 cebula
    1 duża marchew
    300 g wędzonego, bardzo chudego boczku
    8 jajek
    2 litry rosołu
    300 g serków topionych Złoty Emmentaler
    spora szczypta pieprzu
    pół łyżeczki soli
    1 łyżka oleju

Zupa szczawiowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do średniej wielkości garnka wkładamy kawałek boczku, zalewamy rosołem i na wolnym ogniu gotujemy przez około dwadzieścia minut. Następnie wyciągamy mięso, studzimy i kroimy w bardzo drobną kostkę.

    Boczek podsmażamy na łyżce oleju, jak zacznie przybierać lekko złoty kolor, dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy z powrotem do wywaru.

    Jajka gotujemy na twardo, surową marchew ścieramy na dużych oczkach i wraz z serkami w niewielkich kawałkach dodajemy do zupy. Gotujemy przez dziesięć minut.

    Jajka obieramy i ścieramy (jeśli wolimy gęstą zupę) lub kroimy w ćwiartki i wrzucamy do zupy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na sam koniec wrzucamy drobno posiekany szczaw, gotujemy dosłownie dwie - trzy minuty i podajemy. ;)

Komentarze

Podobne przepisy