Najlepiej smakuje, gdy szczaw zostanie własnoręcznie zebrany. ;)
50 min
Składniki:
duży pęczek szczawiu
4 ząbki czosnku
6 średniej wielkości ziemniaków
1 cebula
1 duża marchew
300 g wędzonego, bardzo chudego boczku
8 jajek
2 litry rosołu
300 g serków topionych Złoty Emmentaler
spora szczypta pieprzu
pół łyżeczki soli
1 łyżka oleju
Zupa szczawiowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do średniej wielkości garnka wkładamy kawałek boczku, zalewamy rosołem i na wolnym ogniu gotujemy przez około dwadzieścia minut. Następnie wyciągamy mięso, studzimy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
Boczek podsmażamy na łyżce oleju, jak zacznie przybierać lekko złoty kolor, dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy z powrotem do wywaru.
Jajka gotujemy na twardo, surową marchew ścieramy na dużych oczkach i wraz z serkami w niewielkich kawałkach dodajemy do zupy. Gotujemy przez dziesięć minut.
Jajka obieramy i ścieramy (jeśli wolimy gęstą zupę) lub kroimy w ćwiartki i wrzucamy do zupy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na sam koniec wrzucamy drobno posiekany szczaw, gotujemy dosłownie dwie - trzy minuty i podajemy. ;)
Komentarze