Zupa szczawiowa z jajkiem

4.99 (189 ocen)

  • 40 min

Jeśli na stole pojawia się zupa szczawiowa to znaczy, że wiosna w pełni. Jako dziecko bardzo lubiłam jeść liście szczawiu nazbierane w sadzie, a moim pierwszym samodzielnie przygotowanym daniem była właśnie zupa szczawiowa.

  • 40 min

Składniki:

  • • 2 garście liści szczawiu
    • 4 duże ziemniaki
    • 2 marchewki
    • 1 cebula
    • 6 łyżek oliwy
    • 1/3 szklanki śmietanki 30%
    • sól, pieprz do smaku
    • po kilka liści selera, lubczyku i pietruszki
    • 4 gotowane jajka
Wystaw ocenę:

4.99 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko

Zupa szczawiowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Szczaw umyć, osuszyć, drobno posiekać i przesmażyć na 3 łyżkach oliwy, chwilę poddusić.
    • Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać startą marchewkę na grubej tarce. Podlać ok. 2 litrami wrzątku.
    • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem, pogotować ok. 10 minut.
    • Dodać podduszony szczaw, pokrojoną zieleninę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
    • Do śmietany wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać do zupy. Zamieszać i już nie gotować.
    • Zupę podawać z gotowanym jajkiem.

Porady

Zamiast świeżego szczawiu można użyć 1/2 słoiczka pasteryzowanego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować