Zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

Często wykorzystuje sezonowe produkty a oto jest przykład pysznej zupy szczawiowej.

Składniki:

  • 2 pęczki szczawiu
    3l wywaru z rosołu
    2marchewki
    2pietruszki
    7 ziemniaków
    180g śmietany
    2łyżki mąki pszennej
    2ząbki czosnku
    5jaj ugotowanych na twardo
    1laska zwykłej kiełbasy

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę i warzywa obieram, myję, kroję w kostkę i wrzucam do wywaru gotując na małym ogniu do miękkości.
  • 2. Szczaw myję i również kroje w cienkie małe paski. Gdy warzywa są już miękkie wrzucam szczaw, mieszam i gotuję jeszcze dodatkowo 10_15min.
  • 3. Mąkę mieszam ze śmietaną i odrobiną wodą.Następnie dodaję troszkę zupki aby zahartować i wlewam do całości wywaru. Chwilę podgotować. Na koniec dodajemy pokrojone jajko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy