ZUPA SZCZAWIOWA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sezonowa ,wiosenna ,pyszna niedroga zupka,tym bardziej ,że szczaw rośnie nam w ogrodzie;)Pełen witamin i składników odżywczych dodany do zup czy sałatek,jak również jedzony na surowo zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminy

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki dla 4 osób:

    porcja mięsa na wywar.np drobiowe
    przyprawa kucharek
    szczaw świeży ,zielony 2 garście
    3-4 ziemniaki
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 cebula
    1 szklanka śmietany 18%
    1 łyżka mąki
    pieprz
    4 jajka
    zielony szczypiorek

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo.Z mięsa ugotować wywar,doprawiając kucharkiem lub vegetką.Szczaw opłukać ,posiekać.Ziemniaki pokroić w kostkę,marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Do gotującego się wywaru wrzucić warzywa,cebulę w całości.Gotować do miękkości ziemniaka.Zaprawić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody i śmietaną.Doprawić do smaku pieprzem i posypać szczypiorkiem.Podawać z jajkiem.

Porady

Zerwany wiosną,latem możemy zamrozić i cieszyć się zapachem wiosny na talerzu w zimowe dni...

Komentarze

Podobne przepisy