Zupa pieczarkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna, aromatyczna i pożywna zupa pieczarkowa. Idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Pysznie pachnie smażonymi pieczarkami. Polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 litra wody
    5 średnich ziemniaków
    kawałek selera
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1 mała cebula
    0,5 kg pieczarek
    2 łyżki oleju
    1 szklanka swojskiego mleka
    1 łyżka mąki
    sól do smaku

Zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie obieramy marchew, seler, pietruszkę, myjemy i kroimy wzdłuż. Wkładamy do garnka z wodą.
    Obieramy pieczarki i cebulę, kroimy na drobno i smażymy na rozgrzanym oleju i dodajemy do garnka. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. W mleku rozprowadzamy mąkę i wlewamy do ugotowanej zupy, solimy.
    Gotujemy razem przez chwilę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy