Zupa maślana z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pożywna, pyszna zupa. Już od pokoleń gości u nas na stole. Polecam wypróbowania :-) pozdrawiam

  • 30 min

Składniki:

  • ½ kostki masła
    4 łyżki mąki pszennej
    2 kostki rosołowe drobiowe
    140 gr boczku parzonego
    2 litry wody
    1,5 łyżki octu jabłkowego
    ½ pęczka pietruszki
    Sól, pieprz, maggi do smaku
    700 gr ziemniaków – ugotowanych i tłuczonych
    5 jajek ugotowanych na twardo

Zupa maślana z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać mąkę, szybko wymieszać i wlać wodę. Znowu wymieszać, zwiększyć ogień i doprowadzić do gotowania. Zanim zupa zacznie się gotować dodać kostki rosołowe. Gotować 5 minut na małym ogniu bez przykrycia. Zdjąć z ognia, przyprawić octem, solą, pieprzem i maggi.
  • 2. Boczek pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Pietruszkę umyć, osuszyć, posiekać na drobno i dodać do zupy. Wymieszać i podawać z tłuczonymi ziemniaki i jajkiem.

Komentarze

Podobne przepisy