Zupa krem z pieczonych kasztanów

0 (0 ocen)

  • 45 min

Sezon na jadalne kasztany trwa. Proponuję bardzo pożywną i smaczną zupę. Prosta w przygotowaniu i wspaniale nadaję się na chłodne, jesienne dni.

  • 45 min

Składniki:

  • 150 g kasztanów
    500 ml wody
    1 kostka drobiowa
    1/2 szkl pęczaku
    pieprz cayenne
    2 łyżki ziaren słonecznika
    sól himalajska
    1 łyżka śmietanki 30%

Zupa krem z pieczonych kasztanów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasztany nacinamy i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Jeszcze ciepłe obieramy ze skórki.
  • 2. Wodę gotujemy z kotką drobiową. Na wrzącą wrzucamy upieczone kasztany.
  • 3. Pęczak gotujemy z dodatkiem soli himalajskiej. Kiedy kasztany zaczną się rozgotowywać, dodajemy go do zupy.
  • 4. Całość miksujemy i ponownie podgrzewamy dodając szczyptę pieprzu cayenne i śmietankę.
  • 5. Zupę podajemy z uprażonymi ziarnami słonecznika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy