Zupa krem z pieczonych bakłażanów

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepyszna, aromatyczna zupa z bakłażanów, z nutką orientu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    300 g pomidorów
    1 cytryna
    1 papryczka chili
    125 ml oliwy z oliwek
    200 ml jogurtu naturalnego
    1,5 l bulionu drobiowego
    kumin
    natka pietruszki
    świeży tymianek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z pieczonych bakłażanów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i pietruszkę obieramy. Wszystkie warzywa, czosnek, papryczkę i cytrynę wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i wstawiamy na 45 min do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Następnie warzywa wyciągamy, lekko ostudzamy. Marchew i pietruszkę kroimy na plasterki. Bakłażana obieramy, miąższ przekładamy do garnka razem z pozostałymi warzywami, czosnkiem, sokiem z cytryny, papryczką, pokrojonymi pomidorami (bez skóry i nasion), zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zupę miksujemy na krem, rozprowadzamy jogurtem, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Obficie posypujemy posiekaną natką i tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować