Idealna zupa dla wielbicieli pieczarek i bezmięsnych potraw.
40 min
Składniki:
1 kg pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka masła
400 g śmietany 18%
1,2 l wody (gorącej)
4 łyżki posiekanego lubczyku
grzanki lub paluchy chlebowe
sól ,pieprz
Zupa krem z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy ,osuszamy i kroimy na 4 części. Razem z posiekaną cebulą ,dusimy na maśle. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy wodą ,dodajemy posiekane liście lubczyku i gotujemy. Zupę miksujemy ,dodajemy śmietanę i podgrzewamy kilka minut ( nie zagotowujemy). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami lub z paluchami chlebowymi.
Komentarze