zupa krem z czerwonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 55 min

Pyszna, pożywna i aromatyczna zupka krem z czerwonej soczewicy.Podawać z grzankami, podprażonym słonecznikiem/dynią.Opcji jest wiele.Można zabielić mlekiem kokosowym, ja to uwielbiam.Z podanej porcji wychodzi naprawdę spory garnek, więc starczy dla dużej ilości głodomorów albo będzie na parę dni

  • 55 min

Składniki:

  • 220 g czerwonej soczewicy
    1 cebula
    2 marchewki
    1 pietruszka
    10 cm białej części pora
    1 puszka pokrojonych pomidorów/przecieru pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    2 łyżki sosu sojowego
    przyprawy:
    sól, pieprz, chilli, curry,kolendra,kmin rzymski,słodka papryka

Zupa krem z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać, podrumienić na patelni. Przełożyć do sporego garnka, zalać wodą.
    Dodać opłukaną wcześniej soczewicę, marchew, pietruszkę, pora pokrojone w talarki, pomidory/przecier. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy, wg. preferencji, ja dałam dużą szczyptę wszystkiego, na końcu można zupę jeszcze doprawić.
    Gotować 30 minut.
    Zdjąć z ognia, dodać sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Wyłowić ziele angielskie i liście laurowe. Całość zmiksować na krem.
    Ewentualnie doprawić do smaku.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy