Zupa krem dyniowo-kokosowy

0 (0 ocen)

Kolejna odsłona dyniowej, tym razem z posmaczkiem kokosu, doprawiona kminem i gałką, pycha!

Składniki:


  • 1 cebula
    1 kawałek pora
    1 łyżka masła klarowanego
    4 ziemniaki
    1 marchewka
    1 łodyga selera naciowego
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    500 g dyni
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka kurkumy
    0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
    gałki muszkatołowej
    0,5 puszki mleka kokosowego

Zupa krem dyniowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulę i kawałek pora obrać, pokroić (nie musi być drobno, bo zupa będzie miksowana), zeszklić na maśle klarowanym.

    Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć, odciąć końce i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą.

    Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować kilkanaście minut (w zależności od wielkości kawałków warzyw), aż warzywa będą miękkie. Dodać dynię startą lub pokrojoną, gotować ok 5 minut.

    Wyłowić liść i ziele, dodać sól, pieprz, kmin, kurkumę i świeżo tartej gałki wg gustu. wrzucić mleczko kokosowe i zmiksować zupę na krem. Zagotować. Zdjąć z ognia i rozlać do miseczek, posypać grubo mielonym pieprzem i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy