Zupa krem dyniowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cebulę i kawałek pora obrać, pokroić (nie musi być drobno, bo zupa będzie miksowana), zeszklić na maśle klarowanym.
Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć, odciąć końce i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą.
Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować kilkanaście minut (w zależności od wielkości kawałków warzyw), aż warzywa będą miękkie. Dodać dynię startą lub pokrojoną, gotować ok 5 minut.
Wyłowić liść i ziele, dodać sól, pieprz, kmin, kurkumę i świeżo tartej gałki wg gustu. wrzucić mleczko kokosowe i zmiksować zupę na krem. Zagotować. Zdjąć z ognia i rozlać do miseczek, posypać grubo mielonym pieprzem i podawać.
Komentarze