Zupa krem dyniowo-marchewkowa z imbirem

5 (183 ocen)

  • 40 min

Zupa dyniowa jest z dodatkiem marchewki i imbiru, lekko kwaśna, lekko słodka i mocno pieprzna.

  • 40 min

Składniki:

  • • 3 marchewki
    • 1 cebula
    • kawałek pora
    • 3 łyżki oliwy
    • 3 szklanki pokrojonej dyni
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 /2 łyżeczki imbiru
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • pestki dyni
    • ugotowany ryż
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem dyniowo-marchewkowa z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki i podsmażyć na oliwie, posolić do smaku.
    • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę.
    • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw.
    • Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, imbirem i sokiem z cytryny.
    • Na koniec wlać śmietankę.

Porady

Podawać zupę z ryżem i pestkami z dyni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Imbir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować