Zupa jarzynowa z ciecierzycą i serkiem topionym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna i syta zupa dla tych którzy lubią ciecierzycę

  • 60 min

Składniki:

  • ciecierzyca 50 dkg
    ziemniaki 8-10 szt
    marchew 2 szt
    cebula biała 1 szt
    por kawałek
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    majeranek do smaku
    koncentrat pomidorowy 2 łyżki
    serek topiony śmietankowy duży 10 dkg
    wędzonka 1 kawałek

Zupa jarzynowa z ciecierzycą i serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę płuczemy zalewamy zimną wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc.Rano wylewamy wodę wlewamy świeżą można użyć też bulion dodajemy kawałek wędzonki albo boczku gotujemy aż będzie ciecierzyca prawie miękka.


    Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
    Obieramy warzywa i kroimy.
    Warzywa dodajemy pod koniec gotowania ciecierzycy.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Jak warzywa się ugotują odlewamy 2-3 chochle zupy do garnuszka dodajemy pokrojony serek topiony i koncentrat pomidorowy.
  • 3. Odlaną część zupy miksujemy blenderem wlewamy do pozostałej zupy dodajemy ziele angielski i listek laurowy i majeranek ,Chwilę jeszcze podgrzewamy.
  • 4. Wędzonkę kroimy w kostkę dodajemy do zupy.

    POLECAM!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy