Zupa grochowa, czyli grochówka

0 (0 ocen)

Idealna zupa na chłodne dni, która zastąpi nam oba dania.

Składniki:

  • 400 g grochu łuskanego (u mnie połówki)
    2 marchewki
    1 pietruszka (korzeń)
    kawałek selera
    300 g dobrej, wędzonej kiełbasy
    opcjonalnie: 150 g chudego wędzonego boczku (ja nie daje, bo nie lubię)
    3 spore ziemniaki
    2 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    sól, pieprz, majeranek

Zupa grochowa, czyli grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch namoczyć przez całą noc w wodzie. Następnie zalać świeżą wodą i gotować ok. 1 godziny.
    Pietruszkę, marchewkę i seler obrać, umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka z grochem i gotować do miękkości dodając liść laurowy i ziele angielskie.
    Do warzyw dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować razem jeszcze ok 15 minut. W tym czasie doprawić solą i pieprzem.
    Boczek pokroić w plastry i podsmażyć aż wytopi się tłuszcz, dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki i podsmażyć razem. Przełożyć do zupy. Doprawić obficie majerankiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy