Idealna zupa na chłodne dni, która zastąpi nam oba dania.
Składniki:
400 g grochu łuskanego (u mnie połówki)
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
kawałek selera
300 g dobrej, wędzonej kiełbasy
opcjonalnie: 150 g chudego wędzonego boczku (ja nie daje, bo nie lubię)
3 spore ziemniaki
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz, majeranek
Zupa grochowa, czyli grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch namoczyć przez całą noc w wodzie. Następnie zalać świeżą wodą i gotować ok. 1 godziny.
Pietruszkę, marchewkę i seler obrać, umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka z grochem i gotować do miękkości dodając liść laurowy i ziele angielskie.
Do warzyw dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować razem jeszcze ok 15 minut. W tym czasie doprawić solą i pieprzem.
Boczek pokroić w plastry i podsmażyć aż wytopi się tłuszcz, dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki i podsmażyć razem. Przełożyć do zupy. Doprawić obficie majerankiem.
Komentarze