Zupa dyniowa z czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gdy tylko ujrzałam w pobliskim sklepie dynie pokrojoną na zgrabne kawałki od razu wpadłam na pomysł zrobienia idealnej zupy dyniowej! Nieco ją oszukałam i dodałam papryki- dodało jej to nieco wyrazist

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - dynia po oczyszczeniu: 1 kilogram
    - papryka biała: 2 sztuki
    - cebula duża: 1 sztuka
    - woda: 2 litry
    - czosnek niedźwiedzi suszony: 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki

Zupa dyniowa z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obierz i pokrój na niezbyt małe kawałki. Z cebulą zrób to samo. Z papryki wyciągnij gniazda i pokrój. Wszystko razem z solą i czosnkiem wrzuć do dużego gara i smaż na maśle około 10 min. Następnie zalej wodą (dynia ma trochę z niej wystawać) i gotuj, aż wszystko zmięknie. Następnie zupę potraktuj melakserem i jeszcze trochę pogotuj. Dopraw do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy