Ziemniaczany placek zapiekany z jajkami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Placek ziemniaczany pieczony w piekarniku to idealna propozycja na śniadanie lub kolację. Zachwyca swoim smakiem i prostotą.

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 ziemniaki
    1 cebula
    3 jajka
    olej
    sól cytrynowa
    pieprz cytrynowy
    czarny pieprz mielony
    czubryca
    opcjonalnie szczypiorek

Ziemniaczany placek zapiekany z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, to samo uczynić z cebulą.
    Dodać soli cytrynowej, pieprzu cytrynowego, pieprzu czarnego mielonego oraz czubrycy. Wszystko razem wymieszać.
    Formę do tarty natłuścić olejem i wyłożyć ziemniaki.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 20 minut. Po tym czasie włączyć funkcję grilla i piec dotąd aż placek się zrumieni.
    Następnie wbić jajka i piec do chwili aż się białko zetnie.
    Świetnie smakuje podany z serkiem białym z rzodkiewką oraz posypany szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy