Ziemniaczano-dyniowa zupa (krem)

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na aromatyczną zupę jesienną.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6-7 sporych ziemniaków
    400 g obranej dyni
    1 l bulionu drobiowego
    1 spora cebula
    1 ząbek czosnku
    10 dag kiełbasy lisieckiej
    1 łyżka oleju
    1 płaska łyżeczka majeranku
    pół łyżeczki curry
    pieprz, sól

Ziemniaczano-dyniowa zupa (krem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Dynię również kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy ziemniaki i dynię. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy. W tym czasie obieramy cebulę i czosnek i kroimy je drobno. Na patelnię wlewamy olej i na rozgrzanym przesmażamy cebulę razem z czosnkiem. Dodajemy do wywaru i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiełbasę kroimy w plasterki i rumienimy ją na patelni. Zupę doprawiamy majerankiem, curry oraz solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy garnek z gazu i blendujemy zupę na krem. Rozlewamy ją na talerze i na wierzchu układamy plasterki rumianej kiełbaski.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy