Żeberka w sosie z brokułowym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy przyprawami : solą, papryką,przyprawą do żeberek. Obsmażamy żeberka na patelni z łyżką oleju na złoto. Żeberka przekładamy do rondla ,zalewamy gorąca woda tak by zakryło mięso. Dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe i doprawiamy vegetą. Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut. Mąkę łączymy w kubku z wodą z sosu ,aż nie będzie grudek. Żeberka wyjmujemy z rondla ,i zaprawiamy sos mąką z kubka. Gotujemy minutę i dorzucamy żeberka. W tym samam czasie ziemniaki i brokuły gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy i mielimy w malakserze z dodatkiem łyżki masła. Żeberka z sosem z puree z brokuł podajemy z surówką.
Komentarze