Żeberka w sosie z brokułowym puree

0 (0 ocen)

  • 60 min

Żeberka w wiosennym towarzystwie brokuł .

  • 60 min

Składniki:

  • • 2 większe żeberka
    • brokuł
    • 5 dużych ziemniaków
    • łyżka masła
    • sól
    • vegeta
    • papryka słodka
    • 1 łyżeczka przyprawy do żeberek
    • kilka ziarenek ziela angielskiego
    • 4 listki laurowe
    • 2 łyżki mąki

Żeberka w sosie z brokułowym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy przyprawami : solą, papryką,przyprawą do żeberek. Obsmażamy żeberka na patelni z łyżką oleju na złoto. Żeberka przekładamy do rondla ,zalewamy gorąca woda tak by zakryło mięso. Dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe i doprawiamy vegetą. Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut. Mąkę łączymy w kubku z wodą z sosu ,aż nie będzie grudek. Żeberka wyjmujemy z rondla ,i zaprawiamy sos mąką z kubka. Gotujemy minutę i dorzucamy żeberka. W tym samam czasie ziemniaki i brokuły gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy i mielimy w malakserze z dodatkiem łyżki masła. Żeberka z sosem z puree z brokuł podajemy z surówką.

Komentarze

Podobne przepisy