Żeberka w sosie własnym

0 (0 ocen)

Żeberka można przygotować na wiele sposobów, możemy je grillować, piec, przyrządzać na nich zupy a ja udusiłam z dodatkiem pasty carry

Składniki:

  • - 1 kg żeberek wieprzowych
    - 2 marchewki
    - 2 cebule
    - czerwona pasta carry
    - mąka
    - sól
    - majeranek
    - natka pietruszki
    - ziele angielskie
    - liść laurowy
    - olej

Żeberka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zamarynowane żeberka 1. Żeberka myjemy, kroimy na porcję nacieramy 2 łyżkami pasty carry, solą, majerankiem i odstawiamy na ok. 2 godziny.
  • Duszenie żeberek 2. Żeberka obtaczamy w mące i smażymy na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę pokrojoną w talarki, smażymy chwilę, dodajemy szklankę wody i dusimy do miękkości uzupełniając płyn. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
  • Żeberka w sosie własnym 3. Podajemy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy