ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO-BROKUŁOWA

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smaczna, sycąca potrawa. Szybka i prosta w wykonaniu. Podajemy jako danie obiadowe, lub gorącą kolację.

  • 55 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 4 duże ziemniaki ugotowane w wodzie osolonej na półtwardo
    - 25 dkg kiełbasy toruńskiej (lub innej wędliny)
    - 1/2 małego brokuła ugotowanego w wodzie osolonej z 1 łyżeczką cukru
    - 2 łyżki posiekanego szczypioru
    - pieprz, zioła prowansalskie
    - 2 jajka
    - 1/3 szklanki śmietany
    - 3 plastry żółtego sera

Zapiekanka ziemniaczano-brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Naczynie żaroodporne 18 x 18 cm wysmarować masłem lub olejem.
  • 2. 2. Ziemniaki pokroić w grube plastry. Połową wyłożyć dno naczynia. Posypać szczypiorem. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plasterki, ułożyć na warstwę ziemniaków. Różyczki brokuła ułożyć na kiełbasę. Na wierzch dać drugą warstwę ziemniaków.
    Wymieszać jajka ze śmietaną i polać wierzch zapiekanki. Posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem.
    Na wierzch ułożyć plastry sera żółtego.
  • 3. 3. Zapiekać bez przykrycia ok. 30 - 40 minut w 180*C.
    Podawać na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy