Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapiekanka bez mięsa, pożywna i zdrowa z samych warzyw i grzanek. W sosie beszamelowym fajnie się komponuje i smakuje.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 brokuł

    1/2 kalafiora

    1/2 pęczka koperku

    1 kromka chleba na zakwasie

    sól, pieprz

    1/2 kulki mozzarelli

    5 pomidorków koktajlowych




    sos beszamelowy:


    1 łyżka masła

    1 łyżką maki pszennej

    1 szklanka mleka

    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sosy

Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:

    Na patelni rozpuszczam masło, dodaję łyżką mąki i energicznie mieszam na wolnym ogniu żeby się nie przypaliło. Patelnię zdejmuje z gazu odlewam zimne mleko, mieszam i wstawiam na gaz ponownie i zagotowuję na wolnym ogniu. Doprawiam solą.


    Chleb kroję w kostkę i przesmażam na suchej patelni na grzanki.


    Brokuł i kalafior dzielę na różyczki i wrzucam do osolonej gotującej się wody na trzy minuty. Warzywa wyjmuję z wody. Połowę brokuła przekładam do sosu i miksuję blenderem, doprawiam pieprzem, dodaję pokrojony koper połowę. Sos wykładam w naczyniu do zapiekania, układam w nim kalafior, brokuł, dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 30 minut, przykrywam folią aluminiową. Po tym czasie dodaję kawałki chleba, plastry mozzarelli i wstawiam na kolejne pięć minut. Przed podaniem posypuję koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować