Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos:
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję łyżką mąki i energicznie mieszam na wolnym ogniu żeby się nie przypaliło. Patelnię zdejmuje z gazu odlewam zimne mleko, mieszam i wstawiam na gaz ponownie i zagotowuję na wolnym ogniu. Doprawiam solą.
Chleb kroję w kostkę i przesmażam na suchej patelni na grzanki.
Brokuł i kalafior dzielę na różyczki i wrzucam do osolonej gotującej się wody na trzy minuty. Warzywa wyjmuję z wody. Połowę brokuła przekładam do sosu i miksuję blenderem, doprawiam pieprzem, dodaję pokrojony koper połowę. Sos wykładam w naczyniu do zapiekania, układam w nim kalafior, brokuł, dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 30 minut, przykrywam folią aluminiową. Po tym czasie dodaję kawałki chleba, plastry mozzarelli i wstawiam na kolejne pięć minut. Przed podaniem posypuję koperkiem.
Komentarze