1 kg młodych ziemniaków,
1/2 brokuła,
1 cebula,
300 g kiełbasy swojskiej,
1 szkl. śmietany,
zioła prowansalskie, papryka słodka w proszku
150 g sera żółtego
sól, pieprz,
przyprawa do ziemniaków
Zapiekanka ziemniaczana na swojską nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy. Kiełbasę kroimy w plastry, podsmażamy z cebulą. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki układamy jeden obok drugiego w formie żaroodpornej. Posypujemy przyprawą do ziemniaków. Ser ścieramy na tarce, połowę mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Smarujemy powstałą masą ziemniaki, układamy brokuła i kiełbasę, posypujemy resztą sera. Zapiekamy ok. 25 min w 180 stopniach.
Komentarze