Zapiekanka z mielonym mięsem, ziemniakami i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i bardzo prosta zapiekanka.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki

    500 g mięsa mielonego
    cebula
    łyżka masła
    200 g sosu adżyka

    250 g pieczarek
    łyżka masła
    100 ml słodkiej śmietanki
    sól
    pieprz kolorowy
    kilka kropli soku z cytryny

    parmezan do posypania

Zapiekanka z mielonym mięsem, ziemniakami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy do niej mięso mielone i smażymy, aż się zrumieni. Do podsmażonego mięsa dodajemy sos adżyka. Podsmażamy jeszcze kilka minut. Próbujemy do smaku i jeśli jest mało słone doprawiamy do smaku.

    Pieczarki podsmażamy na maśle, powinny lekko się zrumienić, lekko solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Zalewamy śmietanką i dusimy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno kładziemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ziemniaki lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy warstwę mięsa, a następnie warstwę pieczarek. Wierzch posypujemy startym parmezanem.

    Wstawiamy do piecyka i pieczemy przez 45 minut w 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy