Zaklepus

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pierwszy raz jadłam go u cioci gdy byłam dzieckiem. Miała mało jaj a dużo osób do nakarmienia :)

  • 10 min

Składniki:

  • Dla jednej osoby:
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki mąki pszennej
    pół szklanki wody
    mała cebulka
    sól pieprz.

Zaklepus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę drobno posiekać,usmażyć na złoto na oleju. Z mąki i wody zrobić "zaklepkę" dodać do niej rozkłócone jaja,sól i pieprz,wylać na patelnie z cebulką i smażyć jak jajecznicę.

Porady

Zaklepusa można także zrobić na podsmażonym boczku,kiełbasie,skwarkach,pieczarkach i wzbogacić go posiekanym szczypiorkiem. Na śniadanie i kolację podaje go ze świeżym pieczywem a na obiad ze smażonymi ziemniakami i kefirem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.19 (412 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem