Z musem jagodowo-wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Orzeźwiające połączenie musu z jagód, z musem z wiśni.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    6jaj
    1/2szkl mąki pszennej
    1budyń czekoladowy
    1/2szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1łyżeczka kakao

    Mus jagodowy:
    400g zblenderowanych jagód
    1galaretka szafirowa
    1/2szkl cukru pudru

    Mus wiśniowy:
    400g zblenderowanych wiśni
    1galaretka wiśniowa
    1/2szkl cukru pudru

    Dodatkowo:
    2galaretki różowe
    Wiórki kokosowe różowe

Z musem jagodowo-wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Suche składniki przesiać i połączyć z masą. Piec 25min w 175C. Po upieczeniu przecinamy na pół.
  • 2. Mus jagodowy: do zblenderowanych jagód dodać cukier puder. Galaretkę rozpuścić w 1/2szkl gorącej wody, teżejącą połączyć z jagodami. Wylać na masę. Schładzamy. Wykładamy 2część biszkoptu.
  • 3. Mus wiśniowy przygotowujemy tak samo jak mus jagodowy. Wykładamy i schłodzamy.
  • 4. Górę zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi wg przepisu. Posypać wiórkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy