Biszkoptowy sernik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Pyszne,kolorowe, ciasto z serem,zachwycające delikatnym smakiem i aromatem,idealne na ciepłe wiosenne dni. Super pomysł na wiosenny sernik inny niż wszystkie.Polecam.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Masa serowa:
    1 kg sera, 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 budyń śmietankowy,1/2 kostki masła
    Ciasto:
    6 jaj, 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki, 3 łyżki oleju,olejek cytrynowy, 1 łyżeczka kakao, szczypta barwnika zielonego i żółtego,łyżeczka kakao.
    Blaszka 40x25

Biszkoptowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zemleć.Żółtka utrzeć z cukrem i masłem,dodać budyń. Z białek ubić pianę i dodać do sera, lekko zamieszać.
    Ciasto: Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Dodać proszek z mąką, olejek cytrynowy i olej, cały czas ucierając. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i lekko zamieszać. Ciasto podzielić na 3 części: do pierwszej części dodać kakao, do drugiej - barwnik zielony, do trzeciej - barwnik żółty.
    Przygotowanie do pieczenia:
    Do formy nałożyć równo ser. Na ser układać łyżeczką ciasta: kakaowe, żółte i zielone na przemian, tworząc małe pola szachownicy.
    Piec w temp. 160-180 stopni C przez 60 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2015

Komentarze

Podobne przepisy