Biszkoptowy miodownik

4.5 (183 ocen)

Przepis przechodzi u mnie w domu z pokolenia na pokolenie. Choć robie go często jeszcze nikomu się nie znudził:)

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Ciasto miodowe:
    • 15 dag mąki krupczatki,
    • 15 dag mąki tortowej,
    • 2 łyżeczki miodu,
    • 1 płaska łyżeczka sody,
    • 1 jajko,
    • 15 dag margaryny Palma z murzynkiem
    Biszkopt:
    • 4 jajka,
    • 1 szklanka cukru,
    • 2 łyżki wody,
    • 0,5 szklanki mąki zwykłej,
    • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa
    • 0,5 litry mleka,
    • 1 cukier waniliowy,
    • Cukier wg uznania, około 2-3 łyżki,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 0,5 łyżki mąki tortowej,
    • 2- 3 żółtka,
    • 1 kostka masła.
    • Rum do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkoptowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO MIODOWE:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Każdą wałkujemy i pieczemy oddzielnie 2 placki w 180˚C przez około 20 min.
  • 2. BISZKOPT:
    Białka ubijamy, dokładamy cukier oraz żółtka. Do puszystej masy dolewamy wodę. Całość delikatnie łączymy z mąką i proszkiem. Pieczemy w 180˚C przez około 15 min.
  • 3. MASA I WYKOŃCZENIE:
    Z mleka, mąki, budyniu, cukru i żółtek gotujemy budyń. Studzimy.
    Masło ucieramy. Dokładamy do niego stopniowo budyń. Do gotowej masy dokładamy rum (według uznania).

    Przełożenie:
    Ciasto miodowe, masa, biszkopt, masa, ciasto miodowe, polewa.

    Całość dekorujemy dowolnie ( ja użyłam kokosu i płatków migdałowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować