Danie to jest przekazywane w mojej rodzinie od wielu pokoleń. Generalnie jest to nieodłączna część kolacji wigilijnej, ale jego wyjątkowy smak sprawia że robię je znacznie częściej.
1 godz. 30 min
Składniki:
4 płaty matiasów bez ości
3/4 szkl oleju lnianego ( lub rzepakowego) osobiście wolę lniany
ok 1,5 kg cebuli pokrojonej w talarki
7-8 łyż. mąki
Wileńskie śledzie smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie namaczamy w wodzie przez ok 2 h.
następnie kroimy je w kostkę.
Na dużą patelnie wrzucamy cebulę. Powinno jej być tyle by patelnia była pełna ale nie kopiasta tzn płasko równo ze ściankami patelni.
Cebulę zalewamy 3/4 szkl. oleju i podsmażamy aż cebula zrobi się złota.
2.Następnie robimy gniazdko i wrzucamy śledzie. Smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając od spodu. Nie wolno dopuścić by cebula się przypaliła.
Jak śledzie zrobią się białe zasypujemy wierzch mąką .
Podczas mieszania co jakiś czas doduszać łużką wszystko do dna patelni i odczekać chwilkę by powstała skorupka następnie dokładnie ją zeskrobując z dna mieszać dalej.
Całość smażymy aż śledzie zrobią się złote.
Komentarze